VIDEO | Ce trebuie să facă părinții atunci când cei mici se lovesc la cap. Sfatul medicilor pediatri: „Dacă vorbim de o căzătură de la o înălțime mai mare, atunci acești bebeluși trebuie verificați, pentru că poate apărea inflamația straturilor de sub oasele capului”

Publicat: 10/10/2022, 12:13
Actualizat: 10/10/2022, 12:19

Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, a vorbit, luni, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre ce măsuri trebuie luate de părinți în cazul loviturilor la cap ale bebelușilor și copiilor. Medicul atenționează că orice lovitură la cap pe care o poate avea un copil trebuie ținută sub observație de către părinți.

„Toți copiii se lovesc, dar trebuie să învățăm să diferențiem o lovitură ușoară, banală, nepericuloasă, de una cu un potențial grav. La o lovitură mai puternică, creierul și straturile de sub os se pot inflama. Ele când se inflamează, cresc. Spațiul este limitat și, atunci, pot apărea probleme din ce în ce mai grave.

Deci trebuie să putem ști când există acest potențial de a se agrava după căzătură. Copilașii care încep să meargă, cel mai probabil vor lua căzături. Primele căzături cred că sunt cele când încep să se rostogolească. Încep să se rostogolească de pe la trei luni, unii chiar mai devreme. Fac o mișcare bruscă – nu-i neapărat o rostogolire – se împing în picioare și pot cădea din pat, de pe canapea, de pe masa de înfășat.

Cel mai probabil, căzăturile din pat, de pe un pat de o înălțime normală – 60-70 de centimetri – cel mai probabil, se soldează doar cu o sperietură foarte mare și pentru copil și pentru părinte”, a afirmat dr. Ilinca Tranulis.

Dr. Ilinca Tranulis a precizat că atunci când bebeluși cad de o înalțime mai mare, este recomandat ca aceștia să fie duși la un consult de neurochirurgie.

„Oasele craniului unui bebeluș sunt foarte flexibile, ele nu sunt sudate încă și asta permite să nu evolueze foarte periculos. Atâta timp cât copilul, în clipa în care a căzut, auzim că plânge imediat, deci nu își pierde starea de conștiență nicio secundă, iar apoi îl luăm în brațe, se liniștește în 2-3 minute pentru că a trecut sperietura, iar apoi se comportă normal, nu varsă, nu este foarte somnolent, nu este foarte agitate – agitația poate să însemne o durere de cap persistentă – cel mai probabil nu s-a întâmplat absolut nimic.

Dacă vorbim de o căzătură de la o înălțime mai mare, un bebeluș care cade de pe masă de înfășat, care are aproximativ un metru, atunci acești bebeluși trebuie verificați, pentru că poate apărea inflamația straturilor de sub oasele capului. Trebuie mers la consult de neurochirurgie, dacă există în zonă. Dacă nu, un pediatru care decide dacă e de trimis mai departe la un consult de specialitate. Copiii care încep să stea în fund, mai cad pe spate.

Căzătura este impresionantă prin zgomotul pe care îl face capul copilului de parchet, de gresie, dar cel mai probabil nu se întâmplă nimic foarte periculos. Poate să îl doară lovitura, poate să se sperie, dar cam atât. Când încep să meargă, căzăturile mai rar sunt pe spate și mai mult sunt în față, unde trebuie să învețe să pună mâinile. De aceea este bine să-l lași să mai și cadă, pentru că el cade de la o înălțime mică”, a precizat dr. Ilinca Tranulis.

Medicul pediatru a explicat că folosirea căștilor de protecție pe bicicletă și trotinetă, dar și purtarea centurilor de siguranță pot fi salvatoare în cazul unor potențiale accidente auto.

„La un an, au probabil în jur de 80 de centimetri, o căzătură de la acea înălțime nu este atât de periculoasă. N-au nici foarte mare viteză, dar pe măsură ce cresc, crește viteza, crește înălțimea și crește și folosirea a tot felul de vehicule. Obligatoriu când încep să folosească tricicletă, trotinetă, bicicletă, cască, toată lumea ar trebui să știe că la aceste sporturi, unde poți să prinzi viteză mare, casca poate fi salvatoare. La copiii mai mici, ce mai este salvator – în mașină să circule, în scaunul auto, cu centurile puse, din prima zi când îl ducem acasă din maternitate, de fiecare dată în centuri.

Interzis copii în față, copii pe banchetă, plimbându-se prin mașină – este un risc extrem de mare . Cel mai mare pericol este pentru copiii 0 – 4 ani. Aceștia au cele mai frecvente traumatisme și cele mai periculoase. Se mai pot lovi când mai cresc puțin – dacă, de exemplu, trec pe lângă un leagăn care se mișcă, leagănul îi poate lovi și este o lovitură cu potențial periculos. O rachetă, un lemn, un obiect tare sau un obiect cu viteză foarte mare duce la un traumatism ce trebuie verificat de un medic.

Somnolență, agitație, copil care se dezechilibrează, copil care nu mai leagă foarte bine cuvintele, vărsăturile, foarte important să nu le ignorăm – toate acestea sunt motive de mers la un consult. Ele pot apărea oricând, în următoarele aproximativ două zile – deci pot să nu apară imediat. În următoarele ore, copilul să se comporte oarecum normal, dar dacă în următoarele 48 de ore încep să apară aceste simptome, trebuie mers la spital”, a explicat dr. Ilinca Tranulis.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Un bărbat de 45 de ani din Bucureşti şi-a infectat intenţionat iubita cu HIV. Individul...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Teo Trandafir îl face praf pe Florin Salam: Regele României a murit!
Schimbări de ultimă oră anunțate de ANM. Fenomene ostile în România
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Utilizatorii de antidepresive ar putea renunța la tratament doar cu ajutorul medicului de familie
×